W Gdańsku odbyły się warsztaty w ramach "Letniej Szkoły Ewaluacji"

Opublikowano: 07.07.2025

W dniach 2-4 lipca 2025 r. w Europejskim Centrum Solidarności w Gdańsku odbyły się warsztaty poświęcone ewaluacji dot. polityki spójności 2021-2027 pt.: „Evaluation Summer School”.

Spotkanie zostało zorganizowane przez Komisję Europejską (Evaluation Helpdesk) przy wsparciu Krajowej Jednostki Ewaluacji (Polska) i angażowało przedstawicieli jednostek zajmujących się ewaluacją na poziomie regionalnym, krajowym w Polsce oraz Europie.

Praktycznie o ewaluacji

Zarówno sesje plenarne, jak i ćwiczenia praktyczne, prowadzone były przez uznanych ekspertów: Andrea Naldini, Elliot Stern, Thomas Delahais, Terry Ward, Marc Tevini, Carlo Amati i Davide Ceccanti.

Tegoroczna edycja Evaluation Summer School skupiła się na problemach i pułapkach, z którymi borykają się osoby odpowiedzialne za ewaluację interwencji w ramach polityki spójności na wszystkich etapach procesu ewaluacji. 

Zakres warsztatów obejmował planowanie i projektowanie ewaluacji, jej uruchamianie i zarządzanie, a także etap realizacji – z uwzględnieniem rozpowszechniania rezultatów, formułowania wniosków oraz praktycznego wykorzystywania wyników. Podczas warsztatów poruszono tematykę możliwości wykorzystania w tym procesie sztucznej inteligencji i wpływu zastosowania AI na jakość oraz wyniki badań ewaluacyjnych.

przedstawiciela KE - Davide Ceccanti prozentuje i wyjaśnia informacje na slajdach
Wystąpienie przedstawiciela KE - Davide Ceccanti

 

Warsztaty zostały zamknięte prezentacją przedstawiciela KE - Davide Ceccanti, dot. kontrfaktycznych metod eksperymentalnych i quasi-eksperymentalnych.

Spotkanie ekspertów od ewaluacji

W wydarzeniu uczestniczyli przedstawiciele aż 17 państw członkowskich UE.

Evaluation Summer School co roku organizowana jest w innym regionie Europy. Wybór Gdańska oraz Europejskiego Centrum Solidarności na tegoroczną lokalizację tego wyjątkowego spotkania to dla nas zaszczyt i wyróżnienie.

Udostępnij zawartość na FacebookUdostępnij zawartość na TwitterUdostępnij zawartość na Linkedin